..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

vineri, 17 octombrie 2014

„Patriarhii“ PSD, asociați cu mafia retrocedărilor


de Ondine Ghergut , 15 octombrie 2014 

 Procurorii DNA vor solicita instanței de la Înalta Curte arestarea păreventivă a șase persoane din dosarul retrocedărilor de păduri. Între cei pentru care  DNA cere arestarea preventivă se află și judecătorii ORDOG LORAND ANDRAS și UȚĂ GABRIEL de la Tribunalul Covasna și patru persoane din anturajul moștenitorului Paltin Sturdza. Procurorii anticorupție au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, începând cu data de 16 octombrie 2014, a următorilor:IACOB SORIN ION, inculpat, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență și trafic de influență,BENGESCU DAN COSTIN, inculpat, pentru infracțiunile de trafic de influență, dare de mită și constituire a unui grup infracțional organizat,KADAS IOSIF, inculpat pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trei infracțiuni de cumpărare de influență, POENARU JĂNICĂ, inculpat pentru infracțiunile de aderarea la un grup infracțional organizat și trafic de influență 
În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmărire penală faţă de următorii:
 STURDZA PALTIN-GHEORGHE, suspect, persoană care îşi atribuie calitatea de moştenitor al „Domeniilor Ghica”, pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență,ORDOG LORAND ANDRAS, inculpat, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave,UȚA GABRIEL, inculpat, judecător în cadrul Tribunalului Covasna, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, OLARI AUREL, suspect, pentru infracțiunile de aderarea la un grup infracțional organizat și trafic de influență, VARGA IOAN-GHEORGHE, suspect, pentru infracțiunile de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de influență, 
POTEACĂ ANDREI, suspect, pentru infracțiunile de aderarea la un grup infracțional organizat și trafic de influență,
CIOCOIU ALINA – CARMEN, suspect, pentru infracțiunea de complicitate la cumpărare de influență.

 Faptele:
În ordonanţele de reţinere şi în cele de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea inculpatului Adam Ioan, cu sprijinul suspectului Sturdza Paltin-Gheorghe, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna din care au făcut parte inculpaţii Ordog Lorand Andras şi Uță Gabriel, a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naționale a Pădurilor ROMSILVA. Decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP ROMSILVA, de 303.888.615 euro(contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).Imediat după pronunţarea deciziei civile, presupus frauduloase, a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu suspecţii Paltin Gheorghe Sturdza, Varga Ioan-Gheorghe şi inculpaţii Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.
Pentru a reuși punerea în aplicare a deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna, inculpatul Adam Ioan împreună cu Paltin Gheorghe Sturdza a promis lui Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin şi Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceștia din urmă au promis, la rândul lor, că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri,

Începând cu anul 2013 și până în prezent, inculpatul Iacob Sorin Ion a acționat în mod coordonat împreună cu inculpatul Kadas Iosif şi o altă persoană pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție (ex.cumpărare/trafic de influență) sau asimilate infracțiunilor de corupție (abuz în serviciu) cu scopul de:
- a obține venituri prin ajutarea lui Bengescu Dan Costin și a membrilor grupului său să-și atingă scopurile urmărite (urgentarea punerii în posesie și eliberării titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească presupus frauduloasă a Tribunalului Covasna)
- a obține venituri prin facilitarea dobândirii în mod injust de proprietăți imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedări de imobile) de către diferite alte persoane, iar pentru atingerea scopului ilicit au cooptat persoane cu influență la nivel politic între care Olari Aurel şi Poenaru Jănică.

Începând cu anul 2014, inculpaţii Iacob Sorin Ion şi Kadas Iosif, pentru atingerea obiectivelor grupului infracțional organizat din care fac parte, au promis și au dat bani unor persoane care au influență sau au lăsat să se creadă că au influență (Olari Aurel, Jănică Poenaru,) asupra mai multor funcționari publici din cadrul Comisiilor județene de fond funciar Bacău și Suceava, din cadrul comisiilor locale de fond funciar, Direcția Silvică Bacău, directorul general al ROMSILVA etc. și asupra unor judecători instanţa care urmează să soluționeze dosarul ce are ca obiect revizuirea deciziei presupus frauduloase a Tribunalului Covasna.

Începând cu data de 16 iulie 2013, suspecta Ciocoiu Alina – Carmen a sprijinit anumite persoane interesate să- i promită sume importante de bani și ulterior să-i dea bani inculpatului Iacob Sorin Ion, în schimbul intervenției pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din București și județele Suceava, Călărași și Mureș, astfel încât respectivele persoane să fie, în mod injust, puse în posesie și să obțină titluri de proprietate pentru mai multe imobile.
Suspecţilor şi inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307, respectiv 309 Cod de procedură penală.

La data de 16 octombrie 2014, inculpaţii IACOB SORIN ION, BENGESCU DAN COSTIN, KADAS IOSIF, POENARU JĂNICĂ, ORDOG LORAND ANDRAS şi UȚĂ GABRIEL sunt prezentaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Precizăm că, având în vedere calitatea de magistraţi a inculpaţilor ORDOG LORAND ANDRAS şi UȚĂ GABRIEL, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, la data de 15 octombrie 2014, arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a celor doi.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
--------------------
Un nou scandal de corupție zgâlțâie, la vârf, PSD: senatorul Ilie Sârbu, deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam sunt acuzați de implicare în retrocedări a zeci de mii de hectare de păduri din județul Bacău prin coruperea unor judecători și prin falsificări de documente.
Prejudiciul este de peste 303 milioane de euro. Adam, Sârbu și Hrebenciuc sunt urmăriți penal.
Ancheta, devenită publică ieri, a fost declanșată de DNA Brașov pentru reconstituirea nelegală a unor drepturi de proprietate de peste 90.000 de hectare de pădure și a circa 10.000 de hectare - teren arabil.
În vizor se află atât cazul de la Bacău, unde s-au retrocedat deja peste 43.000 hectare de păduri, cât și alte  cazuri de retrocedări aflate acum pe rolul instanțelor de judecată sau la comisiile de reconstituire a drepturilor de proprietate. Printre cei suspectați în această ultimă categorie se află  prințul Paul și prințesa Lia, pentru retrocedarea a 30.000 de hectare de teren forestier  la Broșteni - județul Suceava.
În cazul retrocedărilor de la Bacău sunt anchetați și trei judecători - doi de la Tribunalul Covasna și unul de la Tribunalul Brașov, acesta din urmă fiind chiar soția senatorului PSD Ioan Adam. Pentru retrocedările din județul Bacău, Viorel Hrebenciuc a fost dus la audieri la DNA Brașov cu duba Jandarmeriei; deputatul Ioan Adam a fost ridicat de mascați și dus tot cu duba la audieri; senatorul Ilie Sârbu a mers fără însoțitori.
La DNA Brașov au fost aduși cu jandarmii mai mulți funcționari - de la Ocolul Silvic Bacău, de la Romsilva, membri ai comisiilor de retrocedări, grefieri, alți judecători (printre care și cei ce au refuzat retrocedările). Unii sunt audiați ca martori, alții ca făptuitori, suspecți sau inculpați.
La ieșirea de la audieri, Viorel Hrebenciuc a declarat că este inculpat. Ilie Sârbu, tot la ieșirea din sediul DNA Brașov, a refuzat să spună ce calitate are în dosar. Ambii sunt urmăriți penal.
Interceptări, înscrisuri și probe electronice, ridicate la percheziții, declarații, denunțuri
Actorul principal în scandalul retrocedărilor ar fi Ioan Adam, care a acționat de-a lungul mai multor ani, începând cu perioada în care era avocat. Pentru puneri în posesie, Ioan Adam a apelat apoi la Viorel Hrebenciuc, iar Hrebenciuc la Ilie Sârbu, pentru a obține sprijinul conducerii Romsilva. Ieri, DNA Brașov a făcut 25 de percheziții în județele Bacău, Covasna, Brașov și în București. Cinci percheziții au fost făcute la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură, restul la sediile unor firme și la domiciliile unor persoane suspecte. S-au ridicat documente, probe electronice. La dosar există și interceptări. Ultimele interceptări cu mandat datează din perioada septembrie 2013-august 2014. Printre interceptați s-ar afla și parlamentarii PSD, inclusiv Hrebenciuc.
De asemenea, între probe ar exista denunțuri, autodenunțuri, declarații de martori, spun surse judiciare.
De precizat că deputatul Ioan Adam, artizanul rețelei din dosarul retrocedărilor din județul Bacău, a susținut recent, alături de alți parlamentari PSD, o lege care dădea liber defrișărilor. 
De asemenea, precizăm că Ioan Adam a declarat că a câștigat peste 2.000.000 de euro din cărțile publicate și vândute, record în domeniu.
Agenția Națională de Integritate a declanșat verificările pentru a stabili proveniența averii deputatului PSD Ioan Adam și a soției acestuia, judecătoare la Tribunalul Brașov, suspectă în cauză.
Lanțul corupției
Rolul lui Ioan Adam a fost, la început, de avocat, care i-ar fi corupt pe judecătorii de la Tribunalul Covasna pentru a restitui nelegal zeci de mii de hectare de terenuri forestiere în județul Bacău. După ce moștenitorul a obținut, prin cale extraordinară de atac, terenurile forestiere (unele pe care nici măcar nu le solicitase!), Ioan Adam ar fi apelat la ajutorul colegului său de partid, deputatul Viorel Hrebenciuc, pentru a face presiuni la Direcția Silvică Bacău, care refuza punerile în posesie deoarece documentele de proprietate și de moștenitori nu erau în regulă.
Însă, cum șeful Direcției Silvice Bacău refuza punerea în posesie, Hrebenciuc ar fi apelat la ajutorul senatorului Ilie Sârbu ca să facă presiuni asupra șefului ROMSILVA (Adam Crăciunescu), care, la rându-i, să facă presiuni asupra subordonatului său, șeful Direcției Silvice din Bacău, pentru a-l obliga să-l pună în posesie pe cumpărătorul drepturilor de moștenire -(Bengescu).
Mod de operare pentru a obține moșii necuvenite
Referatul procurorilor anticorupție, aflat în posesia României libere, radiografiază mecanisme ilegale de retrocedări și rețele prin care se obțin nelegal terenuri forestiere sau agricole. Redăm schematic fragmente din referat cu aplicare în special la retrocedările din județul Bacău.
Senatorul PSD Ioan Adam, în calitate de avocat, a tras sforile la Tribunalul Covasna pentru restituirea ilegală a 43.227 hectare de păduri, de pe raza Direcției Silvice Bacău, deși solicitantul a cerut doar 30.000 de hectare. Retrocedarea era nelegală deoarece solicitantul era rudă de gradul V cu foștii proprietari (Nicolae Ghica, decedat în 1923, și Dumitru Ghica, decedat în 1921), iar legea permite doar retrocedări până la nivelul IV de rudenie, inclusiv). Adam a apelat la intervenția soției judecătorului Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, potrivit interceptărilor din dosar. A fost convingător, deoarece judecătorii Lorand Andras Ordog și colegul său de complet au decis retrocedarea.
Următorul pas după ce a obținut hotărârea definitivă era punerea în posesie ce trebuia făcută prin Direcția Silvică Bacău, în baza hotărârii judecătorești. Însă, surpriză, Direcția Silvică Bacău a cerut revizuirea retrocedării nelegale decisă de Tribunalul Covasna.
Pentru împroprietărirea propriu-zisă, avocatul Ioan Adam a apelat la colegul său de partid, deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, fost prefect al județului Bacău. Cum șeful Direcției Silvice Bacău inițial l-a refuzat inclusiv pe Hrebenciuc, acesta din urmă ar fi apelat la senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, fost ministru al Agriculturii în Guvernul Năstase. Sârbu urma să facă presiuni asupra șefului Direcției Silvice din Bacău prin șeful centralei ROMSILVA.
Cum se plimbă o retrocedare prin instanțe până ce se obține soluția dorită
În anul 2005, ELIE VLAD -STURDZA a făcut cerere de retrocedare a 30.000 de hectare de păduri (moșiile COMĂNEȘTI, PALANCA, BRĂTULEȘTI și AGĂȘ de pe raza Ocolului Silvic Bacău), foste ale lui Nicolae D. Ghica (decedat în 1923) și Dimitrie Ghica (decedat în 1921).
Comisia județeană și cele locale de pe raza localităților unde se aflau moșiile revendicate (Brusturoasa, Palanca, Asău, Dărmănești, Comănești, Moinești, Agăș, Dofteana) resping retrocedarea celor 30.000 de hectare (făcută în 2005) pe motiv că moștenitorul Elie Vlad Sturdza este rudă de gradul al cincilea, iar legea permite retrocedări doar către rude de până la gradul IV inclusiv.
Moștenitorul apelează la servici-ile avocatului – „mare profesor” – Ioan Adam, acum deputat PSD. La Judecătoria Onești, prin Adam, moștenitorul Elie Vlad Sturdza a solicitat suplimentar, direct în fața instanței (adică, în afara procedurii), domeniile „Dofteana” și „Beleghet” (11.620 hectare teren forestier și 50 ha de teren agricol, care aparținuseră, în realitate, obștei).
În anul 2007, Judecătoria Onești-Bacău a respins solicitarea, motivul fiind faptul că moștenitorul, având gradul al cincilea de rudenie, nu are dreptul să revendice averea titularilor Nicolae Ghica (decedat în 1921) și Dimitrie Ghica (decedat în 1923).
În iunie 2008, recursul a fost respins de Tribunalul Bacău, cu aceeași motivație: Elie Vlad Sturdza are gradul V de rudenie și nu are vocație succesorală față de foștii proprietari.
La data de 23 aprilie 2009, ELIE VLAD STURDZA (decedat înainte de această dată!) a formulat cerere de revizuire (cale extraordinară de atac) împotriva sentinței Judecătoriei Onești.
În aprilie 2010, cererea de revizuire a fost RESPINSĂ ca tardivă de Judecătoria Sf. Gheorghe (după strămutare) de judecătorul COSMIN TRAIAN -MUNTEANU.
Procesul a fost continuat de moș-tenitorul lui Elie Sturdza, Paltin Gheor-ghe Sturdza, care a formulat recurs la soluția Judecătoriei Sf. Gheorghe.
Recursul a fost ADMIS de Tribunalul Covasna - completul format din judecătorii Gabriel Uță și Andras Lorand Ordog –, care dispune trimiterea cauzei spre rejudecare.
La rejudecare, din decembrie 2011, Judecătoria Sf. Gheorghe a stabilit, din nou, că înscrisurile noi nu au valoare determinantă, că nu au schimbat cu nimic starea de fapt reținută de instanțele anterioare, şi a respins şi această cerere de revizuire.
În recursul la Tribunalul Covasna, moștenitorul (Paltin Gheorghe Sturdza) – moștenitorului (Elie Sturdza), văzând că i s-a respins revizuirea, nu a mai solicitat 30.000 hectare, ci doar 23.000 de hectare, respectiv doar moșiile rămase după DIMITRIE N. GHICA (decedat în 1923).
Judecătorii Tribunalului Covasna (ORDOG LORAND ANDRAS, UȚĂ GAB-RIEL și VELICAN MARIA -DANIELA) au dispus admiterea recursului și reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren -forestier și 50 de ha de teren agricol, deşi moștenitorul solicitase doar 23.000 ha.
De asemenea, în ciuda faptului că în cuprinsul hotărârii se discută doar despre patru moșii (COMĂNEȘTI, PALANCA, DOFTEANA și BELEGHET), fără absolut nici un mijloc de probă, instanța a dispus suplimentar, reconstituirea dreptului de proprietate și asupra domeniilor:
1) CIOBĂNUȘ (7.995 ha teren forestier situat pe raza comunelor Asău și Goioasa);
2) AGĂȘ (5.532 ha teren forestier situat pe raza comunelor Agăș și Asău);
3) BRĂTULEȘTI (6.302 ha teren forestier situat pe raza comunelor Dărmănești și Dofteana).
Cu alte cuvinte, judecătorii i-au dat moștenitorului chiar mai mult decât a solicitat! Un argument în plus care confirmă retrocedarea nelegală ar fi faptul că foștii proprietari au decedat în 1921, respectiv în 1923, deci nu au fost deposedați de comuniști pentru ca moștenitorii să poată beneficia de textul legii restituirilor proprietăților confiscate de regimul comunist. Precizăm că la dosarul cererii de restituire au fost atașate doar actele de proprietate din 1921, respectiv 1923, nu și situația juridică a proprietăților de după 1945, spun procurorii.
Rolul nevestelor
Potrivit referatului DNA Brașov, „această modificare de optică a judecătorilor (de la Tribunalul Covasna – n.r.) are tangenţă directă cu legăturile telefonice dintre avocatul ADAM IOAN și Melinda Ordog soția lui ORDOG LORAND ANDRAS (16 mai 2012, ora 10:25 – înainte de motivarea deciziei nr. 231/R), precum și cu sporul neobișnuit pe care l-a avut averea familiilor judecătorilor UȚĂ GABRIEL și ORDOG LORAND. Din datele existente rezultă că pentru a se reuși obținerea în mod nelegal a acestei hotărâri judecătorești au colaborat următoarele persoane: avocatul Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza, Ordog Lorand Andras, Uță Gabriel și Velican Maria Daniela.
Este de menționat că, în data de 25 iulie 2009, Adam Ioan s-a căsătorit cu judecătoarea Bularca Anca Roxana, iar nașii acestora de cununie au fost Paltin Gheorghe Sturdza (moștenitorul celui care a deschis acțiunea de retrocedare) și concubina acestuia, Zaharia Gabriela Rodica”.
Principalele nelegalități ale judecătorilor
Tribunalul Covasna (completul format din Lorand Ordog și Gabriel Uță) a hotărât reconstituirea dreptului de proprietate în favoarea petiţionarului, Elie Vlad Sturdza, pentru domeniile forestiere Ciobănuş, Brătuleşti şi Agăş, domenii care au aparţinut lui Nicolae D. Ghica şi, ulterior, succesorilor acestuia (Nicolae N.D. Ghica, Eugen N.D. Ghica, Dimitrie N. D. Ghica şi Yvette N. D. Ghica), cu toate că tribunalul a constatat faptul că „(...) petentul nu a formulat cerere în calitate de moştenitor al lui Nicolae D. Ghica, ci în calitate de descendent al lui Dimitrie N. Ghica, al cărui strănepot este”, iar Dimitrie N. Ghica nu a avut niciodată în patrimoniu aceste domenii. (s.n.).
Relațiile dintre Adam și Ordog. Apariția intermediarilor
Potrivit referatului DNA, „Adam Ioan s-a înțeles cu judecătorul Ordog Lorand Andras să nu se efectueze expertiză topografică în cauză deoarece ar fi avut ca efect tergiversarea cauzei și, în cele din urmă, respingerea acțiunii. Lipsa unei expertize a dus la întocmirea unui dispozitiv al hotărârii imposibil de pus în aplicare. În loc să se individualizeze suprafața exactă ce a fost reconstituită, Ordog Lorand Andras a optat pentru reconstituirea dreptului de proprietate în natură pe domenii forestiere (corespunzătoare unor foste moșii), fiindu-i indiferent ce se găsește în prezent pe respectivele terenuri și dacă s-a reconstituit în mod legal dreptul de proprietate vreunei alte persoane”. Deaoarece „mandatarii și promitenții cumpărători ai lui Sturdza Paltin Gheorghe, CĂLUGĂR DANIEL-CONSTANTIN și VARGA IOAN-GHEORGHE, nu au reușit să-și îndeplinească obligațiile asumate prin promisiunea de vânzare-cumpărare și prin contractul de mandat, în luna aprilie 2013, la inițiativa lui Adam Ioan, Sturdza Paltin Gheorghe a acceptat să încheie un nou antecontract de vânzare-cumpărare a aceleiași suprafețe de teren forestier (43.277 ha) cu numitul BENGESCU DAN COSTIN”.
Legătura Bengescu-Hrebenciuc
Odată cu antecontractul s-a încheiat și un contract de mandat, prin care Bengescu Dan Costin se angaja, între altele, ”să facă demersuri pentru - întocmirea documentaţiilor aferente terenurilor şi efectuarea tuturor demersurilor necesare în vederea punerii în posesie, obţinerii titlului de proprietate, intabulării dreptului meu de proprietate în Cartea Funciară şi reprezentării mele în faţa autorităţilor locale, precum si a oricăror persoane fizice sau juridice, în acest scop”.
Pentru atingerea acestei ținte, Bengescu Dan Costin a cointeresat în această afacere mai multe persoane, fiecare dintre aceștia având roluri clar stabilite. În primul rând, prin intermediul numitului Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuți din județul Bacău, a reușit să-l capaciteze pe numitul Hrebenciuc Viorel, deputat în Parlamentul României. Dar, surpriză, împotriva deciziei civile de restituire a Tribunalului Covasna, Direcția Silvică Bacău a formulat cerere de revizuire !
În acest moment, PALTIN GHEORGHE STURDZA, prin intermediul lui ADAM IOAN, BENGESCU DAN COSTIN și HREBENCIUC VIOREL, au căutat, au insistat să-i determine pe reprezentanții ROMSILVA, să nu mai facă apărări (pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier sau să renunțe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile.
Din probe (interceptări) rezultă că Hrebenciuc Viorel l-a abordat pe numitul Crăciunescu Adam (șeful ROMSILVA) prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva.
Hrebenciuc, interceptat: „Suntem în plin război cu Romsilva“
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat direct în soluţionarea retrocedării unei suprafeţe de 43.000 hectare de teren forestier, deoarece Romsilva a contestat acțiunea, având în acest sens şi sprijinul deputatului Ioan Adam, 
Anchetatorii au probe că rețeaua era extinsă. Astfel, Viorel Hrebenciuc l-ar fi abordat pe directorul general al Romsilva, Adam Crăciunescu, prin intermediul senatorului PSD Ilie Sârbu, despre care afirmă că ar fi o “persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva”.
Pe 1 decembrie 2013, deputatul Ioan Adam, nemulţumit de demersurile făcute de funcţionari ai Romsilva privind contestaţia formulată la instanţă, i-ar fi trimis omului de afaceri din Brașov Dan Bengescu un SMS în care a scris: “Vă rog, nu vă mai lăsaţi călcaţi în picioare de com. jud. Bacău şi Ghelase care au cerut strămutarea în 27 nov. Asta întrece orice închipuire, iar prietenul tău (Hrebenciuc Viorel - n.a.) a fost în mod grosolan păcălit. Sunt curios ce reacţie va avea când îi vei spune ptr. că în acest sens şi-a dat cuvântul, dar iată bomba”.
Anchetatorii au stabilit că din acest sms ar rezulta că Ioan Adam îi cerea lui Bengescu să ia atitudine faţă de demersurile Romsilva şi să îi transmită lui Hrebenciuc că “funcţionari publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentării punerii în posesie pentru cele 43.000 de hectare, l-au păcălit”, în sensul că ei fac demersuri în continuare în instanţă pentru a bloca executarea, în loc să aibă “atitudine noncombat”, cum i-au promis deputatului.
Adam i-ar mai fi transmis lui Bengescu că Hrebenciuc şi-ar fi “dat cuvântul” că va rezolva problema şi îi va determina pe cei de la Romsilva “să nu mai apere pădurile statului” şi practic să lase ca ceea ce s-a dat prin hotărârile judecătoreşti să se execute, “să împartă banii şi gata”, potrivit documentelor citate.
În aceeaşi zi, Viorel Hrebenciuc, anunţat de Bengescu despre cele comunicate prin sms de Ioan Adam, contactează un funcţionar de la Consiliul Judeţean Bacău - Comisia judeţeană de aplicare a legilor proprietăţii, căruia îi solicită informaţii despre demersurile făcute de această instituţie cu privire la procesele civile privind solicitările lui Paltin - Sturdza. Funcționarul şi-ar fi cerut scuze pentru situaţia prezentată şi i-ar fi spus lui Hrebenciuc că cererea a fost inițiată de Romsilva.
În continuare, Viorel Hrebenciuc i-ar fi transmis lui Ioan Adam: “Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%!” şi “Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi. O să vezi”.
În documentele anchetatorilor se mai arată că din convorbirile telefonice purtate de către Ioan Adam, Dan Bengescu și Viorel Hrebenciuc rezultă că aceștia au menționat de mai multe ori și numele lui Constantin Dorian Pocovnicu, prefectul județului Bacău și președintele Comisiei de fond funciar Bacău.
Presiuni 
Rolul lui Ilie Sârbu
Potrivit procurorilor, cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc Viorel și Bengescu Dan Costin, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l ”călca pe cap” pe Crăciunescu Adam, din această sintagmă folosită înțelegân­du-se că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul RNP ROMSILVA dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc Viorel şi va mai face apărări în instanţă, deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept ”donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o.
Cum a vândut prințul Paul  o avere pe care nu o avea
Prințul Paul de România și soția sa, citați și ei în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri aflat în lucru la DNA Brașov, par a fi personajele-cheie într-un dosar de retrocedare. Declanșarea anchetei DNA a blocat retrocedarea frauduloasă a unor domenii regale de circa 30.000 de hectare de teren forestier de pe raza orașului Broșteni, județul Suceava, se susține an documentele DNA.
Astfel, conform DNA, Paul Philippe și Lia Georgia sunt anchetați de procurorii DNA Brașov pentru că ar fi pretins că sunt moștenitorii bunurilor deținute de Casa Regală a României și ar fi “cumpărat influență de la Iacob Sorin Ion”, care le-ar fi promis că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcționari cu atribuții în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obținerea mai multor terenuri și clădiri. În acest sens, s-ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat “să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broșteni ca să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe”.
În 20112, presa a relatat că, de fapt, prințul Paul de România ar fi vândut, pentru patru milioane de euro, drepturile litigioase asupra moștenirilor Casei Regale a României, către firma Reciplia, reprezentată de Remus Truică. Dar acesta, apropiat al fostului premier Adrian Năstase, nu ar fi fost decât un paravan, potrivit aceleiași surse, deoarece societatea Reciplia era deţinută de un offshore, Reciplia LTD, în spatele căruia ar fi stat Tahal Group. Acesta era deţinut de Kardan, un holding israelian de investiţii. Consilierii politici Tal Silberstein şi Arthur Finkelstein, care au lucrat cu mai mulți oameni politici din România, conduceau la acea vreme companii din acest grup, fiind şi asociaţi cu Truică în mai multe companii.
Printre proprietățile extrem de valoroase care ar fi fost vânate de această rețea se numărau un teren de 52 de hectare de lângă Bucureşti, via regală „Cotnari”, cu 13 hectare de teren, via şi pepiniera „Murfatlar”, de 72 de hectare, Palatul Elisabeta, de lângă Parcul Herăstrău, clădirea în care se află sediul PDL şi intrarea de la Cotroceni, Podgoria „Tohani” din Valea Călugărească, sediul ING Bank din centrul Capitalei. 
Mai mult, după cum a relatat presa bucureșteană, în aprilie 2007, la contractul iniţial semnat între Reciplia, prin Remus Truică, şi prinţul Paul ar fi fost semnat un act adiţional, care prevedea cesionarea drepturilor asupra unor bunuri din Bulgaria. Printre ele și Palatul Regal „Balcic”, vila „Malvi Dalga” și pavilioanele ce înconjoară Palatul Regal. 
Compania Reciplia SRL ar fi fost administrată de Marius Andrei Marcovici, fost consilier personal al premierului Călin Popescu Tăriceanu şi asociat cu Truică, fost subaltern al lui Adrian Năstase, în alte companii.

SURSA: http://www.romanialibera.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu