..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

luni, 18 august 2014

Singurul român din Parlamentul Canadei. Cum e viaţa de deputat şi regulile de bun-simţ din campanie.


Un bărbat plecat de 38 de ani din ţara noastră este singurul deputat de origine română din Parlamentul Canadei.
Corneliu Chişu (65 de ani), originar din Satu Mare, este un fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti. Căsătorit cu o italiancă, Chişu părăsea România în 1976. S-a stabilit iniţial în Italia, de unde a emigrat, în 1981, în Canada.

A lucrat mai întâi la Delegaţia Comercială a Italiei din Toronto, unde oferea sprijin firmelor italiene care doreau să intre pe piaţa canadiană. După un masterat în inginerie, a lucrat, timp de 19 ani, ca ofiţer-inginer în forţele armate canadiene. A participat la misiuni din Bosnia şi Afganistan.

Deputatul a explicat, pentru voceatransilvaniei.ro, cum decurge campania electorală în Canada.
Legi stricte în campanie, nimeni nu le încalcă
“Există un sistem extrem de riguros în felul în care e finanţată campania. Fiecare constituent poate să contribuie la nivel federal cu 1.100 de dolari. Asta e limita contribuţiei pe care o poate face fiecare, individual. La nivel de companii sunt complet interzise contribuţiile politice din partea acestora. Ai o limită în circumscripţia ta electorală de câţi bani poţi să cheltuieşti în campanie. Limita în circumscripţia mea electorală a fost de 88.812 dolari”, a mărturisit Chişu.

În campanie, voluntarii ajută candidaţii să îşi pună afişele. Apoi, candidatul însuşi dă cât mai multe telefoane şi merge la cât mai multe familii. "Baţi la uşi, te duci din uşă în uşă şi ai cât mai mult contact cu constituenţii. A nins în campanie, dar trebuia să fii cu zâmbetul pe buze, trebuia să spui care este politica şi platforma partidului şi ce poţi să oferi constituenţilor. E foarte important, nu poţi să stai la fiecare uşă mult timp, trebuie să ai un mesaj precis şi inteligibil", adaugă el.

"Traseist", cuvânt necunoscut
Chişu spune că nu cunoaşte semnificaţia cuvântului "traseist" şi că, în Canada, se întâmplă extrem de rar ca o persoană să treacă de la un partid la altul. El spune că nu s-a întâmplat niciodată ca un "traseist" să fie revotat în Parlament.

Deputatul a descris şi o zi tipică de lucru: "În fiecare zi am activitate de la opt dimineaţa până la ora şapte seara. Trebuie să participi la dezbateri, la cuvântări, în elaboarea de legi, moţiuni. Este foarte stresant şi pentru că trebuie să participi la comisii, care se intersectează cu sesiunea. În fiecare lună ai o săptămână în care poţi să te duci să lucrezi în circumscripţia electorală, dar sâmbăta şi duminica trebuie să participi la evenimente din comunitate. Viaţa personală este deschisă: afacerile tale personale, finanţare, salariu, absolut tot se cunoaşte".

Absenţele din Parlament - "adio, promovare"
Chişu a arătat şi cât de mult se ţine la prezenţă în Parlament. În fiecare zi, trebuie să existe un număr minim de parlamentari, aceştia fiind parlamentari de serviciu. Prezenţa acestora este monitorizată de un "whip" (în traducere, "bici"). Dacă vreunul dintre parlamentarii de serviciu absentează, această încălcare a regulamentului este transmisă conducerii, iar respectivul membru al parlamentului nu va putea fi promovat ca şef al unei comisii, asistent parlamentar sau ministru.  

Corneliu Chişu a venit la Satu Mare pentru a încerca să stabilească relaţii între firmele sătmărene şi mediul de afaceri din Canada. Deputatul a vizitat mai multe companii din judeţ, cărora le-a promis sprijin pentru a intra pe piaţa canadiană.


https://ro.stiri.yahoo.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu