..................................................................................................PENSIILE SPECIALE ȘI FONDURILE ALOCATE PARTIDELOR POLITICE DIN BUGETUL STATULUI SUNT ILEGALE ȘI REPREZINTĂ FURT DIN AVUȚIA NAȚIONALĂ

Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 30 aprilie 2014

COMBUSTIBIL „SOLAR”

EXTRAORDINAR !!


Un proiect de cercetare, finanțat de UE, a dus la obținerea, în premieră la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave, pe bază de apă și dioxid de carbon (CO2).
Cercetătorii au realizat pentru prima dată  întregul lanț de producție a kerosenului regenerabil, utilizând lumina concentrată ca sursă de energie cu temperatură înaltă.  Proiectul, denumit Solar-Jet, se află încă în faza experimentală. 
 Astfel,  în condiții de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obținut un pahar de combustibil. Cu toate acestea, având în vedere rezultatele obținute, se poate spera că, în viitor, toți combustibilii lichizi pe bază de hidrocarburi ar putea fi produși din lumină solară, dioxid de carbon și apă.
„Prin această tehnologie, am putea obține cândva un combustibil mai curat și ușor de produs pentru aeronave, autovehicule și alte mijloace de transport. Astfel, securitatea energetică ar putea spori considerabil, iar unul dintre principalele gaze cu efect de seră responsabile pentru încălzirea globală ar putea fi transformat într-o resursă utilă”, a afirmat comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, prin intermediul unui comunicat.

Deși producerea gazului de sinteză cu ajutorul radiației solare concentrate se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare, transformarea gazului de sinteză în kerosen este deja utilizată la scară mondială de mai multe companii, inclusiv de Shell.

Combinarea celor două abordări ar putea permite o aprovizionare sigură, sustenabilă și adaptabilă cu combustibil pentru aeronave, dar și cu motorină și cu benzină, sau chiar cu materiale plastice. Combustibilii obținuți prin metoda „Fischer-Tropsch” sunt deja certificați și pot fi utilizați de vehiculele și de aeronavele existente fără a fi necesare modificări ale motoarelor acestora sau ale infrastructurii de combustibil.

Proiectul Solar-Jet, cu o durată de patru ani, a fost lansat în iunie 2011 și este finanțat de UE cu 2,2 milioane euro, din cel de-al șaptelea program-cadru pentru cercetare și dezvoltare tehnologică (PC 7).

SURSA: https://ro.stiri.yahoo.com/a-fost-inventat-combustibilul--solar--pentru-aeronave-135052375.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu